2017. feb 28.

Az ideális "főnök" tulajdonságai

írta: Női Akadémia
Az ideális "főnök" tulajdonságai

newyorkwoman.jpgVajon létezik-e idális főnök? Tényleg különbözik e a főnök és a vezető egymástól, vagy ez csak amolyan divatos duma? És mégis mit kell tudnia annak az embernek, akit ideálisnak nevezünk, illetve hol kezdődik a jó, és hol a rossz. 

Nézzük végig hogyan lehetünk mégis jobbak a jónál...

Ösztönző

Egyszerűnek tűnik, hogy ösztönző, DE mit is jelent ez pontosan? Olyan embert takar, aki nem rest ránk szánni több időt, hogy a lemaradásainkkal foglalkozzon. Olyan, akinek a lénye arra motivál minket, hogy a tudásunk legjavát adjuk bele az adott projektbe. Meglátja a tehetséget, és a gyengeséget. El tudja hitetni, hogy bármire képesek vagyunk, és olyan magasságokba emel, ahonnan sokkal könnyebben megy a munkavégzés. Ha hibázunk, akkor leül velünk, és addig gyötör, amíg hiábtlanul tudjuk mi is az adott dolgot. 

Ért ahhoz, amit csinál

Nagyon fontos, talán a legfontosabb, hogy a főnök értsen ahhoz, amit a cég csinál. Azaz be tud ülni a kasszába, és udvarias, ha pedig arról van szó, akkor ki tudja olvasni egy programból a hibát, amiért nem indul el az alkalmazás, amit fejlesztettél heteken át, de a matricát is fel tudja rakni az autóra, ha éppen nem vagytok elegen. Legyen bármilyen tevékenysége a cégnek, képes arra, hogy megmutassa, hogyan kell csinálni, vagy helyettesítsen. Ott van, és a kezét rajta tartja a dolgokon, átlátja mindenki feladatát, és jól szervezi a folyamatokat. 

Ember

Az ideális főnök tud ember lenni, bizalmat épít és őszinte. Olyan, aki azt mondja, ha szülinapod volt és berúgtál, akkor gyere csak délre dolgozni, vagy ha a gyerekednek felvételije van, akkor elenged, hogy vele legyél a szóbelin, és támogatja, ha jogsit akarsz szerezni. Ember, mert tudja, hogy a munkavállalók nem gépek, akik ki tudják zárni az érzelmeket. És ember marad akkor is, ha másik munkahelyre akarsz menni, mert ott többet fizetnek, vagy jobb pozíciót kapsz. Olyan típus, aki bár gépnek tűnik, de az adott pillanatban képes arra, hogy felkaroljon, és felemeljen. 

"Idősebb"

Azt olvastam több kutatási anyagban, hogy Magyarországon a tekintélyt azzal tudja meglalpozni a "főnök", ha idősebb -mert arról elhiszik a dolgozók, hogy megérdemelten jutott a vezetői székbe, illetve nagyobb a respectje. Na ez az a pont, amit leírtam Nektek, de azonnal hozzá is teszem, hogy igazságtalannak, és méltatlannak érzem -de ez persze egy személyes vélemény, amihez az is hozzátartozik, hogy amikor először volt az én nevem mellett az igazgatói státusz, akkor 27 éves voltam. Úgy néztek rám, mint egy ufóra. Nő, 27 éves, és marketing igazgató... Nem volt könnyű, bele is buktam. Nem bánom így utólag, mert nagyon sokmindent tanított meg, amitől ma jobban érzem magam. Néha még most is "ufó" vagyok, de már annyi tapasztalattal, amivel kezelni tudom a helyzetet. 

Igazságos

Nincs barátság abban, amikor főnök a főnök. Teljesítmény van és értékelés, aminek a legoptimálisabb módon kell képet alkotnia. Az igazságos főnök az, aki egy konfliktushelyzetben inkább felold, mint igazságot oszt, de helyén kezeli a hibákat is. Olyan ember, akit kevésbbé vezetnek az érzelmei, és inkább fókuszál a tényekre. 

Döntésképes 

Lendületes, de tudja, hogy hol a határ. A döntéseit konzekvensen hozza, nem habozik és közben képes arra, hogy ezzel motiváljon.  

Elismerő

Mindenki elismerésre vágyik, hiszen ettől függ  a motiváció és a lelkesedés. A jó főnök mindig ad pozitív visszajelzést, legyen ez néhány jó szó, vagy pénzbeli jutalom. Persze ez az egyik legnehezebb része a vezetésnek, mert tökéletesség nincs, és ilyen formán sokszor apróságokban kell megtalálni azt, amivel elismerhető a kolléga -hiszen közben mindenki erre vágyik a legjobban: hogy elismerjék a munkáját.

 

7 dolog, ami jobbá tesz a jók között. Olyan ez kicsit, mint az ideális munkavállaló... Ha már rendelkezik a fent felsoroltak közül néhánnyal, akkor mondhatjuk, hogy "jó főnök". 

Ha van kedved, kövess minket a Facebookon

https://www.facebook.com/Noi.akademia/

 

 

Szólj hozzá