2017. már 29.

Kapunyitási pánik -5 tipp, hogyan kerülj ki belőle!

írta: Női Akadémia
Kapunyitási pánik -5 tipp, hogyan kerülj ki belőle!

ca_pa_s.jpg5-10 évvel ezelőtt a kapuzárási pánik fejtegetése volt a leghajmeresztőbb dolog, amivel minket harminc körülieket rémisztgettek, miközben láttuk magunk előtt a pillanatot, amikor tényleg késő lesz már, és ezért azt tapasztaltuk, hogy egyre korábban érkezik ez az érzés... Aztán az elmúlt évekeben megjelent egy teljesen új fogalom, a kapunyitási pánik, amit a szakirodalom is elkezdett felgöngyölíteni, és mi is elkezdtük hallani, hogy van ilyen. Na de mitől és mikor és miért?

Jómagam pont a választóvonalán születtem az "x" és az "y" gererációnak, de inkább érzem magam "y"-nak. Azonban tudom én is, hogy vannak dolgok, amiket másképpen éltem meg gyermekkoromban, ezért sosem leszek igazi "y", de "x" sem. A szociológusok kutatásai közben pedig azt mutatják, hogy sosem volt még ilyen nehéz felnőtté válni, mint most, és a probléma bármilyen meglepő, leginkább a városban élő, tanult, jómódú fiatalokra jellemző... A kutatások szerint, és ehhez még kutatás sem kell egyébként, megállapítható, hogy annyira nagy az eltérés a "z" és az "x" generáció között, és olyan mértékben gyorsul a világ, hogy gyakorlatilag lehetetlen lépést tartani, ami minden ízében megnehezíti a nyitást. Nyitni pedig az új felé nem csak a huszonéveseknek kell, hanem mindenkinek, aki valamiért újrakezdésre kényszerül. 

De kik és miért esnek ebbe bele, avagy kik a veszélyeztetettek?kapunyitasi-panik-banner.jpg

1. Az első generációs értelmiségiek, avagy a diplomás a családban -mert nincs előttük olyan minta, amit a saját életükre tudnak vetíteni, így egy-egy krízishelyzetben nem tudnak kihez, vagy mihez fordulni.

2. "Nem azt tanultam, amit szeretek", avagy az el sem kezdtem, de már nem is akarom - fiatalok, akik valamiért nem azt tanulták, amit szerettek volna csinálni, és így egy olyan tudás van a kezükben, amivel nem tudnak elindulni az úton, ezért a diplomájuktól eltérő munkalehetőséget keresnek, amelyben folymatos kudarc élmény éri őket. 

3. "A túl jó otthont élvezők", avagy a legalizált egérút birtokosok - azok a fiatalok, akiknek az otthoni körülményeik nagyon jók. Itt nem feltétlenül arra kell gondolni, hogy a hétköznapi értelemben vett gazdagok, sokkal inkább azok, akiknek még harmic évesen is a mosott ruha a szekrénybe kerül, és mindig van vacsora a hűtőben. 

4. Az újrakezdők - többféle okból lehet újrakezdeni, de leginkább mostanában, ami kapunyitási pánikkal fenyeget, a gyermekvállalás utáni munkahelykeresés. Bár a munka törvénykönyve szerint a munkáltató köteles visszavenni a munkavállalót, de lássuk be, hogy 5-6 év után olyan sokminden változott, hogyha nem foglalkoztunk a szakmánkkal, akkor őrült lemaradásban vagyunk... Ráadásul a mai rohanásban egy cég életében ennyi idő szintén sok, ami jelentheti azt, hogy nem lesz már meg a pozíciónk, amiből eljöttünk. 

És a nagy miért? A diplomás fiatalok egy jelentős csoportja meg sem kísérel elindulni a felnőtt élet kihívásokkal teli útján, hanem inkább tanul, és tanul, azaz gyűjti a diplomákat, ezzel odázva el a munkaválallás hozta felelősségvállalást. A passzivitást választják, mert nem tudják, milyen úton induljanak, mit is szeretnének igazán, és milyen karriert akarnak. Nem akarnak elköteleződni, mert az azt jelenti a számukra, hogy le kell mondani valamiről... A gyermekvállalásból visszatérőknél pedig annyira átalakul a fókusz, hogy egy pörgős menedzseri állás már nem biztos, hogy belefér. Ismerős a helyzet? Otthon laksz még te is, vagy a gyermeked nem akar sehogysem elköltözni, de már majdnem 30 éves? Anyukaként két gyermekkel keresed újra önmagad?

dont_panic.jpg

1. Ugorj fejest az életbe! 

Az otthon védőhálója mindig ott lesz, de ha nem kezded el a saját életed, akkor a céljaidat sem éred el soha. Ne tántorítson el az első kudarc, mert olyan sok lesz belőle, hogy ha feladod az elsőnél, akkor nem jutsz sehova sem!

2. Keress munkát!

Olyan helyet keress elsőre, ami megfelel, az álom meló nem jön elsőre! Még az is lehet, hogy másodikra sem. Ha idealista módon keresel, akkor sosem lesz "elég jó" semmi sem. Gyűjtsd össze a számodra 5 legfontosabb dolgot, amit egy munkahelyben keresel, és ha megvan belőle 3, akkor mondj igent rá! A többit majd megoldod!

3. Vedd tudomásul, hogy ranglétra van!

Nem fogsz elsőre álom pozíciót kapni, és álom fizetést! Kezdj el dolgozni, és mellette tanulj! A karrierlétra sokkal magasabb, mint ahogy most látod, de ez sose rémítsen meg! Nem az a cél, hogy hirtelen feljuss a tetejére, hanem az, hogy biztos alapokon állj! Tudom, hogy ez most kevés Neked, de a tapasztalat beszél belőlem! A hirtelen jött dolgok nem tartósak, és a bukás olyan gátakat épít majd benned, amikkel sokkal nehezebb lesz továbbmenni. Mindig akarj nagyobb "kabátot", de figyelj a méretre, ne borítson be Téged!

4. Költözz el! -ez a pont nem vonatkozik az Anyukákra, akik visszamennének a munka világába, ők maradjanak otthon :)

Tudom, hogy jó otthon, de meg kell teremtened a saját otthonod! 

5. Örülj mindennek!

Ha egy albérlet megy elsőre, akkor örülj annak, ha asszisztens leszel valahol akkor azt becsüld meg, mindenki így kezdte... 

Tudom, hogy ezek közhelyek, és egyértelműek, de pont ezért fontos leírni! Ugyanis az élet azt mutatja, hogy mégsem olyan magától értetődő és hatalmas stresszt generál bennünk. Én abban hiszek, hogy egyszerű lépésekre kell bontani mindent, és úgy elindulni, ugyanis a nagy ugrások és bonyolult elvárások sok kudarc lehetőségét rejtik magukban, melyek később gátjai lesznek a fejlődésünknek! Nem másra kell koncentrálni, hogy "bezzeg a Matyi már jó melóhelyen van", mert a "bezzeg" sosem előre visz. Az összehasonlításban elveszítjük a saját álmainkat és a saját vágyainkat. Ha azt érezzük, hogy félünk egy élethelyzetben nyitni, vagy túl sokáig odázzuk a döntést, akkor fejest kell ugrani! Nincs kifogás, nincs időhúzás, egyszerűen csak kis lépésekkel el kell indulni az álmaink felé! Hajrá, én drukkolok minden diplomás fiatalnak, újrakezdő Anyukának és mindenkinek, aki most lép az útra! Ne feledjétek, hogy nem vagytok egyedül! Ez a probléma most minden 4. embert érinti... Nézzetek körül a folyosón, ahová beléptek, számoljatok velem, 1, 2, 3, 4! Na Ő pont ugyanúgy érzi magát, mint most Te -ugye hogy menni fog!!! 

 

Ha van kedved, kövess minket a Facebookon, javasolhatsz témát, ami érdekel, és értesülhetsz az új cikkekről. Köszi a figyelmet!

https://www.facebook.com/Noi.akademia/

 

Szólj hozzá