2017. feb 09.

Interjú típusok

írta: Női Akadémia
Interjú típusok

És ha már tudjuk, hogy mi milyenek tudunk lenni, és az, vagy azok, akik velünk szemben ülnek, nézzük át azt is, hogy milyen típusai vannak az interjúknak, hogy ne érjen váratlan meglepetésként a helyzet, amibe kerülünk.

Két nagy típusra oszthatjuk az interjúkat: strukturált, és strukturálatlan. 

Strukturált: egy kötött módszer, amiben ugyanazt a kérdéseket kapjuk, mint minden interjúzó, ugyanabban a sorrendben, és általában ugyanattól az embertől. Ennek a módszernek a lényege az, hogy így hasonlítják össze a válaszainkat és a reakcióinkat. 

Fontos tudni, hogy mindamellett, hogy léteznek helyes válaszok a kérdésekre, a reakciók is fontos részét képzik a pontozásnak. Azaz csak nyugi, és magabiztosan, még akkor is, ha nem tudjuk a kérdésre a választ. Ne féljünk visszakérdezni, és választ adni! 

Strukturálatlan: egy kötetlen beszélgetés, amelyben az interjúzónak, azaz nekünk lehetőségünk van személyes élmények elmesélésére is, és arra is, hogy jól használt átkötésekkel eljuttassuk azt, amit mindenképpen tudatni akarunk. Azoknak előnyös ez, akik jó kommunikációs képességekkel rendelkeznek, hiszen itt az interjú alakulása nagyban függ attól, milyen válaszokat adunk a kérdésekre. 

jobjob.jpg

Típusok:

Telefonos interjú

Ez mindig az első kör, ha a cég alkalmaz ilyet. Nem feltétlenül jelentik be előre, hogy fel fognak hívni. Alapvető kérdéseket fogunk hallani, és az önéletrajzunkból kérdeznek azért, hogy kiderüljön, vajon igaz-e, ami benne van. Ez alapján döntik el, hogy lesz-e személyes interjú, úgynevezett preszelekciós módszer.

Tipp: ha nem jelentették be, hogy fel fognak hívni, és  alkalmatlan időpontban ér minket a hívás, nyugodtan mondjuk meg, hogy egy másik időpontban szeretnénk válaszolni, lehetőleg konkrét javaslattal is szolgáljunk. Pontos és érthető válaszokat adjunk, és lehetőleg ne legyen a háttérben zaj, vagy zene. 

 

Bizottság előtti interjú

A panelinterjú úgy néz ki, hogy az interjúzó, azaz mi egy több tagból álló bizottság előtt kapjuk a kérdéseket a munkahelyi tapasztalatainkról, személyes élményeinkről, képességeinkről.

Az interjú előtt a bizottság tagjai az előzetesen megbeszéltek szerint haladnak -nem ritka, hogy a stílust, a típust, és a kérdések mélységét is előre meghatározzák. Nagy előnye az ilyen típusú interjúnak, hogy a csoport dönt, így az antipátia érzése csökkenthető, és a szakmai érvek nagyobb hangsúlyt kapnak. 

Tipp: Probáljunk meg nyugodtan beszélni. Ne szemljünk egy embert magunknak, hanem teremtsünk szemkontaktust mindenkivel. Ha több kérdező is van, akkor alapvetően a kérdezőnek válaszoljunk úgy, hogy közben a többiek is érezzék, hogy nekik is szólunk.

 

Stressz interjú

A stressz interjú arra szolgál, hogy a stressztűrő képességünket teszteljék váratlan szituációk kialakításával. Általában olyan módszereket is használnak, amiről elsőre fogalmunk sincs, hogy az interjú része. Pl. kiöntenek egy pohár kávét, ami felénk folyik, vagy hirtelen tűzriadó lesz a helységben. 

A reakciónkat figyelik, hogy hogyan viselkedünk ezekben a helyzetekben. Ne a megszokásból induljunk ki, hogy bénák, és béna az interjú, vagy nem profi a csapat, mert pont azt nézik, hogyan reagálunk olyan oda nem illő helyzetekben, amik váratlan megoldásokat igényelnek. 

Tipp: Nem tudhatjuk, hogy tényleg stressz interjún vagyunk e, éppen ezért készüljünk fel arra, hogy bármilyen váratlan helyzet alakul ki, higgadtan reagáljunk. Készülni is lehet, hiszen az irodai körülmények nem engednek túl sok teret arra, hogy kipróbáljanak minket, éppen ezért bármit öntenek ránk, mosolyogjunk, és ne engedjük magunkat kimozdítani!


Szituációs interjú

A neve sokmindent elárul, de mivel nem mindig tudjuk, mire érkezünk, ezért a helyzetfelismerésünkön múlik, hogy kiszúrjuk e, hogy pontosan miben vagyunk. Szóval ez a típus olyan helyzetgyakorlatokra épül, amik előforduló szituációkat modelleznek. Itt nézik a reakciót, annak idejét, és hogy hogyan állunk hozzá.

Tipp: Nem kell feltétlenül tudni a pontos megoldást a szituációra, hiszen nagyon eltérő helyről is érkezhetünk, de mindig akarjunk tenni valamit, mert a bamba hozzáállás ebben az esetben (sem) nyerő. 

 

Szakmai interjú

Leginkább olyan munkakörökre jellemző, ahol kifejezetten a szakmaiságunk alapján dől el, hogy kié lesz a pozíció. Gondolok itt pl a szoftverfejlesztőre, mérnökre, építészre stb. Ennél a típusnál konkrét feladatokat kell megoldanunk, már-már vizsga jelleggel, de nem ritka, hogy vegyítve van olyan elemekkel, ahol a személyiségünkről is kiderülhetnek a főbb jellemzők. 

Tipp: Legyünk magabiztosak, és ha valamit nem értünk a feladat kiosztásnál, kérdezzünk vissza, hiszen jobb egy kérdés, mint egy rossz megoldás, ez viselkedés pszichológiailag is így van, ha elemzik. 

Csoprtos interjú

Általában utolsó körös interjú típus, ami abból áll, hogy az interjúzók feladatokat kapnak, amit csoportban kell megoldaniuk. Itt ellenőrzik, hogy ki mennyire ért az adott területhez, illetve hogyan működik együtt. Támogató, vagy vezető típus. 

Tipp: Majdnem minden esetben egy teljes napot vesz igénybe, éppen ezért ne görcsöljünk, ne alakoskodjunk, hanem próbáljuk meg saját magunkat adni, és a feladatot a legjobb tudásunk szerint megoldani. Vigyünk magunkkal vizet, egy szelet csokit, ha cukor sokkra lenne szükségünk, és a nőként ne feledkezzünk meg egy higéniai csomagról -nincs is annál rosszabb, mint abból kifogyni egy ilyen napon.

 

Ha van kedved, kövess minket a facebookon! 

https://www.facebook.com/Noi.akademia/

 

 

Szólj hozzá