2020. ápr 19.

A tudás útja és a munkaerőpiac átalakulása

írta: Női Akadémia
A tudás útja és a munkaerőpiac átalakulása

avagy hogyan gyorsít és változtat meg mindent a Covid 19

c039b9c9-0c6d-471f-98bc-bfa6eb0b86a4.JPEGKicsivel több, mint két éve foglalkoztam azzal a kérdéssel, hogy merre halad a munkaerőpiac és milyen változásokat hoztak az évek, hogyan működik a pályaválasztás és mennyire másképpen megy ez már, mint akár 10-15 éve. Ehhez alanyként az akkor 15 éves lányomat hoztam példának. Most pedig, amikor egy új korszakot hozott a Covid 19, rohamos további változásokat észlelhetünk.

A home office és a home school bevezetése egy újabb digitalizációs forradalmat indított, amiben bármilyen furcsa, de olyan módon alakul át az életünk, amire a fiatalabb generáció azonnali reakcióval válaszolt -ez pedig ha nem is hozott létre azonnal új szakmákat, területeket, de felgyorsult amit az akkori előrejelzések még 15 évben mértek. Emlékeztetőül: akkor az volt a közgazdászok mondása, hogy 15 év múlva az akkor majd munkába álló fiatalok 20%-a olyan szakmában dolgozik majd, ami most még nincs, vagy nem úgy van, ahogy most. Ez az idő gyorsult most fel azzal, hogy azok a területek, amelyek képesek munkahely függetlenek lenni, átléptek teljesen a digitális térbe.  Ezzel pedig egy teljesen új valamit teremt a munka világa -ami már egy ideje benne volt a levegőben, és misztikumánál fogva kicsit mindenki vágyott rá, miközben a valós térben most azért tisztán látszik, hogy nem eszik olyan forrón a kását... Mert jól hangzik, hogy otthon vagyunk, de így a munkaidőnek csak kezdete van, vége gyakorlatilag nincsen miközben teljesen eltűnt a fizikai érintkezés, illetve azokban a szakmákban, ahol nagyobb tömegben vannak együtt egy légtérben a munkavállalók, mert ez elkerülhetetlen, megjelent az "érintésmentes" és a "megfelelő távolság" kifejezés. 

És miközben a Covid 19 miatt ez a kényszerű lépés volt, ezzel együtt sok feltételt meg kellett és kell folyamatosan teremteni. Teljesen újra kell gondolni a folyamatokat és az egy légtérben együtt dolgozó munkaerőt. Újra kell tervezni a marketing és PR tevékenységet, de a takarítás és üzemeltetés folyamatát is. Ez pedig magával hozza a hatékonyság vizsgálatát és a robotizáció gyorsabb bevezetését. Egy-egy leállást követően pedig új normák alakulnak ki, új pénzügyi alapokat kell létrehozni, és a szabályozás is komoly változásokat indikál. Így el is jutunk oda, hogy azok a dolgok, amiket eddig mindenféle szabályozásokban olvashattunk -ha olvastuk őket- most valósággá váltak. Azok is, amelyekre maximum halvány utalások voltak csupán -mert ki gondolt erre mondjuk 1 éve... 

És ha a lányom, aki idén lesz 18 éves azt mondja nekem 15 évesen, hogy ő mondjuk home school koordinátor lesz, vagy egy gyárban virológiai beléptető koordinátor, azt mondom neki, hogy ne nézzen annyi sci-fi filmet. Most viszont simán lehet, mint ahogy számos más is, aminek még a nevét sem tudom most hirtelen kitalálni... Hát így alakul át egy terv a középiskola közepén a Covid 19 hatására.

És hogy mi a tanulság? Talán az, hogy a tudás legyen független mindentől. Az érdeklődés legyen az első, és nem kell feltétlenül egy szakmához párosítani azt már a megszokott tempóban, mert az élet olyan gyorsan átír mindent, hogy az alkalmazkodás képessége mindennél többet fog érni. 

Szólj hozzá

változás munkaerő covid19