2016. aug 18.

Az interjúzó szerepkörei

írta: Női Akadémia
Az interjúzó szerepkörei

Sokat gondolkodtam a következő témán, míg végül nem csapott szembe a valóság, így az állásinterjút választottam. Nagyon sokrétű, éppen ezért engedjétek meg, hogy kétfelé bontsam - a másik rész egy következő írásban-:

Mi van akkor, ha mi vagyunk az alanya?

Nem mondom, hogy nincsen összefüggés, inkább csak a szerepeket érdemes különválasztani, hogy az adott helyzetben fel tudjuk ismerni, éppen miben vagyunk. Kezdjük azzal, hogy milyen nem kívánatos típusok léteznek, mint interjúalany:

" Túlizgulós " -Remeg a keze, amit azzal próbál meg elrejteni, hogy a saját mancsába markol. Ez veszélyes is lehet egy hosszabb interjúnál, mert a végére, kimegy a vér belőle. Jómagam láttam már olyat, aki zsibbadásig volt képes a saját kezét szorítani... Aztán a hangja is megremeghet, bizonytalanok a reakciói. Sokfelé tud ágazni a " túlizgulós " jellmezője, de általában bénaságba torkollik. 

Okoskodó/flegma - Az a típus, aki anélkül már leül, hogy hellyel kínálták, majd azzal próbálja megmutatni a tudását, hogy néha még a kérdést is pontosítja, vagy kiegészíti annak érdekében, hogy pontosan olyan választ tudjon adni, amiről azt feltételezi, hogy hallani szeretné az interjúztató, de közben érződik, hogy terhelik a kérdések, mert leginkább azért jött, hogy egyből szerződéssel kínálják. Nem ritka, hogy ez a típus egy-egy technikai megállapítás után megjegyzést tesz egy általa jobban ítélt megoldásra. Itt is hoznék egy példát: pénzügyi asszisztensi pozícióra kerestünk embert. Amikor a technikai dolgokat meséltük, miszerint, mi mindig kérünk egy hetet a jelentkezőtől, hogy töltsön el velünk, egyfajta előszobaként a belépéshez, és ebben az időszakban megbízási díjat, vagy alkalmi munkavállalói díjat fizetünk, kioktatott minket, hogy ez idézem "tök szabálytalan, mert nem lehet alkalmi munkavállalói szerződést 5 napra kötni, csak 1-re". Mondanom sem kell, hogy nem vettük fel. Nem csak azért, mert nem oktatjuk ki a cég vezetőjét, és pénzügyi igazgatóját egy interjún, de ha butaságot mondunk ilyenkor, az maga az öngyilkosság. 

Bratyizós - Ez az a személyiség, akivel én személy szerint az első pillanattól kezdve nem tudok mit kezdeni. Az a fajta, aki az élete árán keres valami közös pontot az interjúztatóval, és megpróbálja személyes irányba fordítai az interjút, aztán bratyizik. Sztorikat mesél, aminek általában köze sincs ahhoz, hogy milyen a szakmai tudása. Valaki egyszer azt mondhatta neki, hogy személyes vonalat kell találni ahhoz, aki kérdezi, és akkor ha sikerül megérintenie az emberi oldalát, akkor könnyebb lesz meggyőzni. De a valóság az, hogy nem!! Az interjú nem egy barátság kezdete, hanem egy rövidke alkalom arra, hogy mindazt megmutassuk, amit tanultunk, és tapasztaltunk. A kedvencem az, amikor a bartyizós típus a "meséljen magáról" résznél visszakérdez, vagy gyermekkori történeteket mesél az oviból. 

Szürke - Ez a típus az, aki eljön, és az első pillanattól kezdve azért nézel rá sokszor, mert keresed, hogy még mindig ott van-e, ahová leült. A válaszai egyhangúak, még valamiféle HR játékkal is lehetetlen kimozdítani, a nyílt kérdésektől feszültté válik. Nehéz eldönteni, hogy tényleg akar-e valamit, vagy csak véletlenül idetévedt. A válaszai sokszor helyesek, de mégsem hozza azt az érzést, amivel nyerő helyzetbe kerül, mert képtelen saját magáról elhinni, hogy jó.

Múltidéző - Ez a típus Szabó Gyulásra veszi az interjút. Mesél és csak mesél, már már olyan meggyőzően, hogy képesek vagyunk elfeledni, hol is vagyunk. Szaftos pletykákat tudunk meg az előző munkahelyekről, olykor olyanokat is, amikre egyáltalán nem voltunk kiváncsiak. A múltidéző típustól kb mindent megtudhatunk, pl azt is, hogy "Gizike mindig eltűnt a főnökkel az ebédidőben" kivéve azt, hogy szakmailag mit csinált.

Kocka -Ez a típus görcsösen ragaszkodik mindenhez, ami egyszer le lett írva -ami pedig nem, arról tudomást sem hajlandó venni. A kocka ragaszkodása már már felülmúlhatatlan, a tárgya pedig éppen az, amiben van. Ha ez az az interjú, ahol éppen vagyunk, akkor szakmailag mindent átnyom hozzánk, amit valaha is tanult. Ha volt valamiféle humán képzésen, akkor minden taktikát bevet egyszerre. A válaszai sokszor helyesek, de amit elhatározott, abból nehéz kimozdítani. 

Agresszor - Ez a típus olyan rémisztő tud lenni, hogy nekem volt már részem olyan interjúban, amikor bár mindig távolságot tartok a kollégáimtól, nálunk nincs "pusziviszony" mégis közelebb húzódtam a székemmel a pénzügyi vezetőmhöz. Az agresszor támadó fellépése többfelé irányulhat, de minden kérdést képes megválaszolni, magabiztosságot sugároz, ami egy adott pillanatban átcsap támadóvá, pl.: nem hagyja végigmondani a kérdést, máris válasza van, amit azonnal közölni vágyik, vagy lehet olyan, aki azonnali eredményt akar kicsikarni. Lehet olyan is, aki annyira próbál szemkontaktust tartani, hogy az az érzésünk támad, már a bugyink méretét is tudja már 5 perc után. Nyíltan szembeszáll az interjúztatóval, ha úgy érzi, sértő számára egy kérdés. 

Céltalan - Nem tudni pontosan mi a baj vele, de valami nem stimmel. Elvégzett legalább egy egyetemet, és még valamit mellé, két nyelvvizsgája van, de valamiért mindig ő az első, akit elküldenek. Részletesen mesél a feladatairól, de nem látja az összefüggéseket. Vágyik a felelősségre, de lépéseket igazán sosem tett érte. Általában nem a kérdésre válaszol, álmodozik, és láthatóan nem tudatos egyetlen lépése sem.

 

Milyen mégis akkor a "jó" interjú alany? A normális, avagy valahogy mindezek keveréke, azaz mindenből a normális szintet hozza.. Ha kérdést kap, tudja, hogy mikor kell konzekvens választ adnia, és mikor kell kockán a tárgynál maradni. Tudja, és képes arra, hogy a megfelelő pillanatban idézzen a múltjából, és mennyi ideig tartson szemkontaktust. Bratyizni, és okoskodni nem kezd! Izgulni pedig valahogy úgy izgul, hogy az még a természetes mederben tartsa a személyiségét. Fontos, hogy az első benyomás már dönt arról, hogy mennyire lesz befogadó az interjúztató! Nem késik! -ez nagyon fontos. A kérdésekre konkrét, nyílt, becsületes válaszokat ad. Az elvárásai reálisak, érdeklődést mutat a cég iránt. Kedves, de határozott. Az ambíciói a pozícióhoz illőek. Kiegyensúlyozott személyiség

 

Még egy dolog! Minden interjú más és más, éppen ezért jó, ha felkészülten megyünk. 

Ha van kedved, kövess minket a facebookon! 

https://www.facebook.com/Noi.akademia/

Szólj hozzá