2017. már 02.

A siker, mint szilárd meggyőződés

írta: Női Akadémia
A siker, mint szilárd meggyőződés

a-siker-e_s-bo_se_g-fo_-akada_lyai.jpgA sikernél kevesebb összetett fogalom létezik a mindennapi életünkben, hiszen ez az, ami mindenkinek mást jelent. Nem olyan régen posztoltunk itt egy írást arról, hogy hogyan lehetsz főnök 8 lépésben. Még az index.hu-ra is kikerült, de gyakorlatilag alig hozott olvasót. Próbáltam az okokra rájönni, aztán úgy csapott arcul az egyszerű miért, hogy fél órát csöndben ültem a gépem előtt... A siker csak kevés embernek jelenti azt, hogy főnök lesz valahol -itt meg is állhatnék egy nagy ponttal a mondat végén, de az ugye nem én vagyok... 

Ha megkérdeznénk 100 embert, hogy mi a siker, egészen biztosan nem kapnánk egyértelmű választ, hiszen a siker sokkal inkább egy szubjektív fogalom, mint kézzel fogható tény. Emberenként, de még célonként is eltér. Főnöknek lenni, vajon siker? Vagy a sok pénz az? Vagy az ismertség? Egyik sem, és mindegyik.  

Egyszer megkérdezték tőlem pár éve, hogy mi a sikerem titka? Egészen odáig nem is tudtam, hogy sikeres vagyok, hogy mások mást látnak, mint amit én reggel a tükörben. Nem azt a félig még kócos és álmos arcot, és hogy mit nem értem még el, hanem a vezetőt, a harcost, a túlélőt. Pedig ha visszagondolok, hogy mire vágytam gyermekként, akkor régen túlvagyok azon, amit akkor célként kitűztem... Csak elfelejtettem megünnepelni saját magam, megveregetni a vállam, azaz elfelejtettem gratulálni magamnak, pedig megérdemeltem volna... És ez egy olyan hiba, amit nem tehetünk meg saját magunkkal, hiszen nem érezni a sikert olyan, mint megfulladni a levegőben... Csak egy mélyet szippantani kell belőle, hogy a tüdőnk megteljen oxigénnel, érzéssel, majd menni tovább a következő cél felé.

A siker fogalmát sokféleképpen definiálhatjuk, de probáljuk ki most azt a módszert, amikor egy 3 éves gyermek ül előttünk. Neki mit mondanánk, mi a siker? Amikor Anya sok pénzt hoz haza, vagy az, amikor Anya érte tud menni az oviba, és van idejük együtt játszani? Fogja-e érteni, hogy ezek mit is jelentenek? Vagy a siker a számára az, hogy fel tudott az ovi udvarán mászni a fára, és nem esett le... Vagy éppen ellenkezőleg, nem akart felmászni, és meggyőzött erről másokat is. 

Mondhatjuk-e sikeresnek azt az embert, aki éjszaka pakol egy raktárban, vagy az utcán szedi fel az általunk eldobott papírt...? Igen, és nem. Minden válasz helyes válasz, és egyik sem az. A siker nem függ vagyoni vagy társadalmi helyzettől, csak attól, hogy MI mit gondolunk róla. Nem a másik, a szomszéd, vagy a volt osztálytársunk, hanem mi magunk! Ha jók vagyunk abban, amit csinálunk, akkor lehetünk bármik, sikeresek vagyunk. 

A siker egy szilárd meggyőződésen alapuló belső tartás. Ha eladó vagy egy boltban és minden nap van kedved bemenni, és bíbelődni az olyan kekec vásárlókkal, mint amilyen én is vagyok, akkor sikeres vagy! Ha elindultál egy futóversenyen, akkor sikeres vagy! Nincs abszolút siker! A siker az az, amikor kitűztél egy célt és ráléptél az oda vezető útra -nem akkor, amikor elérted, hanem akkor váltál sikeressé, amikor kitűzted a célt, és megtetted az első lépést az irányába! 

Tehát a kérdés, Neked mit jelent a siker? Te mikor éled meg ezt az érzést?  

A siker nem a véletlen műve, nem szerencse kérdése, hanem egy terv megvalósulása, azaz haladni a cél felé. Ahhoz pedig, hogy sikert érjünk el, rendelkeznünk kell önismerettel. Tudnunk kell, kik vagyunk, mire vagyunk képesek, és mit szeretnénk elérni -mert ha túlzott célokat tűzünk ki magunk elé, vagy nem is tervezünk, akkor kudarcok kövezik majd a pályánkat. A kudarc pedig csak akkor jó társa a sikernek, ha haladunk valami felé, és képesek vagyunk tanulni belőle, mert a sikeres ember akkor is az, amikor éppen kirúgták, vagy csődbe ment. A siker titka a vállat cél érdekében tett újrakezdésben rejlik. 

 

De milyen alapok kellenek a sikerhez?

1. A negatív emberek kiiktatása -azaz aki hurrogni tud csak, azt nyugotan küldjük el a fenébe!

2. Nem szabad rettegni a kudarctól és a problémától! -útjelzőnek tekintsük ezeket.

3. A kifogásokat hagyjuk meg a gyengéknek! -ha valami nem úgy megy, ahogy elterveztük, akkor váltsunk taktikát.

4. Törődj a szükségleteiddel! -egy fáradt ember sosem tud célt elérni, pihenj, szórakozz, legyen hobbid! 

5. A féltékenységet irtsuk ki magunkból! -ne azt nézd, mit ért el a másik, és mennyire "könnyű" volt neki, mert attól Neked jobb nem lesz, de ellenségeket szerezhetsz vele, ami később csak Téged hátráltat.

6. Legyél egészséges! -törődj Magaddal, és menj orvoshoz!

7. Ne legyél áldozat! -sose hagyd, hogy egy kudarc áldozatot csináljon belőled. Elronthatsz bármit, és megteheted, hogy nem kelsz ki az ágyból, de döntés legyen, a sajátod, ne pedig nyomorúság. 

 

A siker a saját választásod, a Te döntéseid eredménye. Legyél bármi, ha az döntés volt, akkor sikeres vagy! Nem kell mindenkinek főnöknek, vagy gazdagnak lennie ahhoz, hogy boldog legyen... 

Ha van kedved, kövess minket a Facebookon

https://www.facebook.com/Noi.akademia/

 

Szólj hozzá