2017. dec 21.

Munkahelyváltás, avagy menjek vagy maradjak?

írta: Női Akadémia
Munkahelyváltás, avagy menjek vagy maradjak?

menjekvagymaradjak.jpgKözeledik az év vége és ezzel sok embernél megjelenik egy régi hagyomány az újévi fogadalom misztériuma. Ilyenkor általában átgondljuk azt is, hogy a munkahely, ahol az időnk nagy részét töltjük, vajon megfelelő számunkra, vagy eljött már a váltás ideje... Milyen szempontok alapján döntünk, hogyan állunk neki, milyen kockázatai vannak... 

Melyik az a pillanat, amikor felötlik a gondolat?

1. Megváltoztak a körülmények, és már nem érezzük jól magunkat a bőrünkben. -ez egy olyan szubjektív élethelyzet, amikor simán válhat némi gondolkodás után racionális döntéssé az esetleges váltás. 

2. Amikor tartós egészségkárosító tényezőnek vagyunk kitéve. -ez egy alaphelyzetéből fakadó racionális döntés, amiben nekünk a szerepünk csak a pont leírása a mondat végére. Ilyen lehet például az, ha vegyszerekkel foglalkozunk, vagy olyan pszichés terhelésnek vagyunk kitéve, amely már a testi egészségünket veszélyezeti.

3. Nagyon messze van a munkahely. - simán előfordulhat, hogy elköltöztünk, vagy csak meguntuk a kora reggeli kelést, és hasznosabb módon szeretnénk eltölteni az időt, és már a "nem éri meg" tartományba csúszott a sok ingázás.

4. Többre vágyunk. -na ez az egyik legnehezbb ok, amivel szembesülni csak és kizárólag akkor megy, ha képesek vagyunk racionálisan felmérni azt, hogy mire vagyunk képesek, és mit tud adni a munkahelyünk a számunkra. Leginkább akkor jön elő ez az ok, amikor nincs lehetőségünk előre lépni, és olyan pozícióban ragadtunk meg, ami már túl "rutinszerű".

Hogyan döntsünk?

Bármelyik helyzet az, amiben vagyunk az előbb felsoroltak közül, komoly döntést igényelő. Érdemes pár napot rászánni arra, hogy pro és kontra felsorakoztassuk az érveinket, majd felmérjük a saját helyzetünket a munkaerőpiacon. Szükséges megfogalmazni, hogy nekünk ehhez mit kell tennünk. Gondolok itt arra, hogy anyagilag tudjuk-e finanszírozni a kieső időszakot, köte-e minket versenyitalalmi megállapodás, illetve van-e kapcsolatrendszerünk a kereséshez, vagy csak szimplán jelentkezgetünk majd random.

Továbbá, hogy szükséges annak kimondása, hogy mit várunk ettől... Több pénzt, magasabb pozíciót, közelebbi munkahelyet, vagy egyéb más indokok vezérelnek. Ugyanis, ha startégiát gyártunk, akkor képessé válunk arra is, hogy pozitív élménnyé váljon az egész váltási folymat, ami önmagában egy nagyon komoly és nehézségekkel járó procedúra, aminek csak a kezdete a döntés, ami megszületik, utána egy kemény munka.

Fontos!

Nem biztos, hogy megfelelő a tudásunk a váltáshoz, éppen ezért érdemes tájékozódni arról, hogy melyek azok a dolgok, amelyek előnyt jelenthetnek. Például nyelvtudás, valamiféle szakirányú képzés. Ezeket mindenképpen érdemes elkezdeni mielőtt felmondunk, azaz értékesebbé kell tennünk saját magunkat ahhoz, hogy a "menjek" rész zökkenőmentesen tudjuk lebonyolítani. 

Az is fontos, hogy az esetleges kezdeti kudarc ne szegje kedvünket. Ha nem sikerült egy interjú, akkor ne olyan tipikus "a másik volt a hibás" alapon könyveljük el, hanem tanuljunk a hiányosságból. Készítsünk új önéletrajzot, és készüljünk fel az interjú típusokból. 

14-nl-tema.jpgMi van, ha marasztalni próbálnak...

Ez egy számunkra is kedvező lépés lehet, amennyiben jobb feltételeket kapunk a maradáshoz. Azonban sose tévesszük szem elől a kiindulási okot! Ha az nem változik, akkor újra a "menjek vagy maradjak" stádiumba kerülünk, ezért hosszútávú megoldásokat keresve döntsünk a maradás mellett. 

Ha megyünk...

Amikor minden válasz birtokában vagyunk, akkor már csak a szabályos felmondás van hátra, aminek a részleteit kellő körültekintés mellett írjuk meg, és irány az új hely.

Sok sikert!

Ha van kedved, kövess minekt a Facebookon

https://www.facebook.com/Noi.akademia/

 

Szólj hozzá