2017. már 07.

Sikersztorik 1.rész

írta: Női Akadémia
Sikersztorik 1.rész

A sikersztorik első része egy olyan női párosról szól, akik nem féltek belevágni életük kalandjába akkor, amikor a legnehezebb helyzetbe kerültek. A történetük abszolút siker, miközben nagyon sok kemény és olykor vicces helyzettel kellett szembenézniük, de sosem bizonytalanodtak el abban, hogy jól döntöttek. 

Császár Noémit kértem meg, hogy mesélje el, hogyan lettek ők a Dekorkommandósok...

A történetünk ott kezdődött, hogy kirúgtak minket 10 éve -kezdi a mesélést Noémi, aki mára a társával együtt 8 főt foglalkoztat, és saját kétszintes gyártóüzem építését tervezi.  Matricázással foglalkoztam, a munkatársam volt a sales már akkor is, és az ok, amiért elküldtek minket, banális volt. Karácsony előtt pár héttel, már érzehető volt, hogy baj lesz, és december 22-én megtörtént, kirúgtak minket. Hirtelen azt sem tudtuk, hogy mit csináljunk, a karácsony, az ünnepek, és nekem, nekünk nincs állásunk. Elmentünk Horvátországba szilveszterezni, évek óta oda jártunk, arra gondoltunk, nem most fogunk ezen változtatni -bár inkább gondolkodással telt az ünnep, mint felhőtlen szórakozással. Én végigjártam a langlétrát, hiszen ragasztottam matricát, vágtam vágógépen, majd később középvezető lettem, de szilveszter éjjel eldöntöttük, hogy nem fogunk állást keresni, hanem vállalkozni fogunk. Volt egy kis spórolt pénzünk, amiből kivettünk egy helyet Kőbányán egyből a hazaérkezésünk után. Mindig lojálisak voltunk a céghez, ahol dolgoztunk, de ott megszakadt valami, így már nem volt tabu többé. Január 2-án felkerestük azokat, akikkel jó viszonyt ápoltunk és január 4-én megkaptuk az első megrendelésünk. A spórolt pénzünk egy nyomtatóra és egy vágógépre volt elég, ezzel el tudtunk indulni. Fontos volt, hogy amit lehet ne hitelből vásároljunk, ezért mindenünket bedobtuk a közösbe, először egyéni vállalkozóként csináltuk, majd áprilisban kft-t hoztunk létre. 

Mi volt az első megrendelés?

Érdekes és tanulságos volt az első, ami egy nagy farmermárkának készült, mert még nem értettünk annyira az új géphez, ezért rosszul vágtuk ki a matricákat, így nem lehetett lehúzni a papírról... És mivel akkor nem engedhettük meg magunknak, hogy újra gyártjuk, ezért egész éjjel fent voltunk, és új hordozóra raktuk az összes matricát. 

Milyen kezdeti nehézségekkel kellett szembenéznetek?

Pénzügyileg nagyon nehéz helyzet volt az indulás, mert nem nagyon volt tőkénk, és hitelt még nem tudtunk felvenni, ráadásul nem is akartunk eladósodni. A család és a barátok adtak kölcsönt. Még kocsink sem volt, a villamoson szállítottuk a táblákat, matricákat, aztán kaptunk kölcsön egy kispolskit, azzal vittük... Nagyon vicces helyzeteket kreálva, mert elég pici autó volt szállításhoz. A villamoson is furcsán néztek, amikor felszálltam egy-egy hatalmas táblával.

Mindent Ti csináltatok, vagy volt segítség?

Az elején mindent magunk, nő létemre én fúrtam fel a táblákat, de volt olyan is, hogy egyedül matricáztam fel egy autót -na ezt általában 3-4 ember csinálja. De nem volt mese, vállalkozók lettünk, és még alkalmazottaink nem voltak, így azt is megtanultam, amire sosem gondoltam, hogy én fogom egyszer csinálni. Minden erőnkre szükség volt, kitartásra és hitre, hogy beindul a dolog. 

Mikor tudtatok felvenni munkavállalókat? Hogyan bővültetek?

6 hónap telt el és felvettünk egy grafikust és egy ügyintézőt, akkor már volt annyi bevételünk, hogy ki tudtuk termelni a fizetésüket. A következő nagy bővülésre 2 év múlva került sor. Az első saját gépkocsinkat pedig, amivel szállítani tudtunk 1 évre rá kezdtül el lízingelni  -akkor már ment annyira jól a cég, hogy kaptunk hitelt. 2015-re értük el a mostani létszámot. 

A nyomtatók megvétele volt még nagy állomás az életünkben -körülbelül 2 évente vettünk új gépeket, azaz 6 év alatt megvettük a teljes gépparkot, amivel most is dolgozunk. 

Hogy tudtatok ilyen ütemben fejlődni? Volt valami nagyobb üzlet, ami segített ebben?

Igen, 1 év működés után meghívott minket a legnagyobb telekommunikációs cég egy tenderbe, amit megnyertünk. Ez nagyot lendített a működésünkön. 

Mi volt a leghajmeresztőbb történet, amit még el lehet mesélni?

A legviccesebb történetünk az volt, amikor egy autószervíz tulajdonosa rendelt tőlünk egy meztelen női alakot matricában az autójára, de mindezt úgy, hogy kihívott minket helyszín bejárása, ahol egy sex barlanga csöppentünk... Bilincsek, rácsos ágy, sex hinta stb. A vizet is alig mertük meginni, de a matricát legyártottuk. Szlogent is kért rá, "Eredetiségvizsgálat". Még ma is belepirulok, ha visszagondolok a jelenetre, ráadásul az üzlettársamat, aki szintén nő, úgy kellett onnan kimenekítenem, mert az ügyfél szemet vetett rá. 

- És éppen amikor beszélgetünk jött egy telefon, hogy egy áramvezetéket sikerült elvágni... Kint vannak az émásztól, de Noémi higgadt marad, intézkedik. Azt hiszem ez a higgadtság az, ami erőt adhatott, és az adott pillanatban a megfelelő lendületet.- 

Fordult elő olyan, hogy valaki egy nagyobb dolgot nem fizetett ki?

Persze előfordult velünk is olyan, hogy nem fizettek ki minket, de szerencsére nem jellemző. Mégis egy történetre emlékszem tisztán, amikor egy építőipari cég nem fizette ki az ablakok matricázását, és bár a pert megnyertük, csődbe ment a cég, így sosem jutottunk hozzá a díjhoz.

Mi mindig törekszünk arra, hogy jó viszonyt ápoljunk a megrendelőinkkel, így tudjuk, hogy mikor kerül egy megrendelés veszélybe, ezért nagyon ritkán fordul elő olyan eset, hogy nem fizetnek.

Mi volt a legnehezebb munkátok?

Bárhogy is gondolkozom, nem jut eszembe ilyen... Sok bonyolult munkánk van és sok érdekes is, de olyan, hogy legnehezebb még talán nem volt. Bármennyire közhelyesen hangzik, a mi alapelvünk az, hogy "nekünk semmi sem nehéz". 

És végül, honna jött a név?

A társam apukája mondta egyszer, hogy olyanok vagytok, mint a kommandósok, mindent megoldotok... Így született meg a nevünk. 

 

A siker egy szilárd meggyőződésen alapuló belső tartás. Gratulálok csajok! 

 

Ha van kedved, kövess minket a Facebookon

https://www.facebook.com/Noi.akademia/

 

 

 

Szólj hozzá