2017. feb 16.

Milyen munkavállaló típusok léteznek?

írta: Női Akadémia
Milyen munkavállaló típusok léteznek?

Munkavállalóból sokféle lehet, és attól is függ, hogy milyen a munkakör, de vannak általánosságok, ezeket próbáljuk most leírni. Nem is húznám hosszú bevezetővel a szöveget, mert annyi típust írtam össze, amikor gondolkodni kezdtem, hogy még az is lehet, hogy nem fog elférni egy írásban...

elegedetlen.jpgÖrök elégedetlen

Ez a típus bármi is történik, folyamatosan kifejezi az elégedetlenségét. Hangsúlyozza, hogy csak a szerencsétlen véletlenségnek köszönhető, hogy nem ő a vezérigazgató, de a tudása megvan hozzá, amit lépten-nyomon igyekszik megtorolni a munkatársakon, a környezetén, bármin, mert ő aztán semmiről sem tehet. Sosem jut eszébe egy problémánál, hogy ő a hibás, mindig a körülmények áldozata, legyen ez bármilyen képtelenség is. Amikor eredményt ér el, akkor is keres egy olyan szegmenst, amihez még nem fér hozzá, hogy önigazolást kapjon. Nagyon nehezen viseli, ha a főnöke fiatalabb nála, főleg akkor, ha ő férfi és a főnöke nő -ez kifejezetten bosszantja. 

Tipp: adjunk látszólagos jogosultságot a kezébe, hogy fontosnak érezze magát. Tegyünk úgy, mintha a bizalmasunk lenne, ezzel gyakorolva kontrollt a munkája felett. 

Flegma, vagy a "feljogosított"

Ez a típus az, aki feljogosítva érzi magát arra, hogy a délutánt céges partnerekkel töltse, és bár végez 3 körül, már nem jön vissza. Az ebédszünetét fél óra helyett 1 órában tartja. Nehezen, vagy egyáltalán nem fogad el tanácsot, mert "ő majd tudja". A kollégáival sok esetben lekezelő a vélt vagy valós eredményeire tekintettel. Nem nagyon mutat érzelmet, és ha mégis, abban túl sok köszönet nincsen.

Tipp: teljesítményarányos fizetési rendszerben érdemes alkalmazni, de ha erre nincs lehetőség, akkor olyan embert kell közvetlenül mellé tenni, akire talán képes lesz felnézni, így együttműködni is.  

Talpnyaló

Ez a típus az, aki reggel kávét csinál önszorgalomból és hozzáteszi "megcsináltam a kávécskád, beletettem a cukrocskát, és tejcsivel felöntöttem". -a személyes véleményem az, hogy ez a legidegesítőbb típus, mert a kedvességével megy az agyadra. Nehéz haragudni rá, mert mindent meg akar csinálni, ő az első, aki nekikezd a feladatnak, miközben folymatos visszaigazolásra vágyik. Már-már olyan görcsös módon, hogy sokszor átmehet zaklató üzemmódba. Általában azért nem tudnak mégis előre jutni a ranglétrán, mert sokkal több figyelmet szentelnek a talpnyalásnak, mint a konkrét feladat elvégzésének. 

Tipp: hamarabb készítsük el a kávénkat, mint ahogy ő odahozná hozzánk, és ha a vezetői vagyunk egy ilyen típusú munkavállalónak, akkor ne engedjünk teret a folyamatos talpnyaló üzemmódnak. Próbáljunk beszélni vele a céljairól, és arról, hogy ezt hogyan tudja elérni.

Alibi gyáros

Ez a típus az, akinek az asztalán folymatosan halomban állnak az aktát, és mindig valami őrült fontos telefont bonyolít, de a valós teljesítménye igen alacsony -általában arra hivatkozik, hogy csak hozzá kerülnek a bonyolult esetek, ezért nem halad úgy, mint a többiek. Előfordul ennél a munkavállaló típusnál, hogy rendszeresen késik, de persze mindig "méltányolható" okból. Az igazi alibi gyárosok már-már "mesegyárosok" is egyben, mert képesek a legképtelenebb történetekkel előállni annak érdekében, hogy igazolják az el nem végzett munkák valódiságát. 

Tipp: lehetőleg teljesítményarányos bérezéssel foglalkoztassuk, ha ez nem megy, akkor állítsunk fel neki nagyon szoros tervet, amiben beszámolási kötelezettségeket szabunk meg. 

Mackó

Ez a típus akár lehetne csiga is, de a mackó talán azért találóbb, mert a saját tempójában képes a haladásra, miközben nyomot hagy, ahogy a macó az erdőben, mély lábnyomokat - de a szervezethez képes lassú a reagálása. Két dolgoból fakadhat mindez: egyrészt mert mindent minden irányból át kell gondolnia, másrészt abból, mert képtelen az azonnali reakcióra. Általában a mackó típus jó szakember, akkor képes csak nagyot hibázni, amikor már "túlgondolja" a folyamatot. A munkahelyi környezetében vagy beletörődnek a tempójába, vagy egy idő után megpróbálják megkerülni, ha a csapat körülötte dinamikusabb. 

Tipp: pontos határidőket kell neki adni nem csak a befejezésre, hanem a köztes folymatokra is. Kötelező számonkérni az ilyen típusú munkavállalót, és következetesen ellenőrizni. 

pletyka.jpgPletyógyár

Ez a típus az, akitől az Isten óvjon minket. Lételeme a pletyka, ha nincs, képes generálni úgy, hogy meglátja a semmiben a valamit. Nem ritka, hogy társult típus, azaz a "talpnyaló" munkavállaló is ő. Mindenképpen elmondható róla, hogy semmire nincs tekintettel, csak megjátssza az együttérzést, hiszen egy jó pletykáért a fél karját odaadná, miközben képes látszólagos sajnálatot mutatni annak irányába, akiről pletykál, de maximum szánakozó hümmégésben ki is merül a dolog. 

Tipp: vagy kössük le teljes marhaságokkal a szűnni nem akaró érdeklődését, vagy fussunk messze tőle. 

Mókamiki

Ez a típus az, aki mindenből képes viccet csinálni. A munkatársai általában alig várják, hogy megérkezzen, mert a legszürkébb esős időben is képes nevetésre bírni bárkit. A hozzáállása pozitív, a pohár mindig legalább félig tele van nála. A "jó" mókamiki nem lépi át a határokat, és nem viccel olyanon, ami már határokat feszeget. 

Tipp: ha nem megy a munka rovására, hagyjuk. Csak profitálhatunk belőle!

Sárkányölő

Ez a típus az, aki bármiben és bárkiben képes vizualizálni a sárkányt, hogy a küldetésének eleget téve megölje azt... Azaz bárkin átgázol könyörtelenül, ha azt gondolja róla, hogy hulláján keresztül előrébb juthat. Nem szeret csapatban dolgozni, maximum csak akkor, ha kiemelt vezető benne, és együttműködés helyett használni tudja az embereket. Alapvetően szabálykövető, de nem riad vissza kisebb csalásoktól, ha a saját érdekeit szolgálja vele. 

Tipp: ha nem vagyunk biztosak magunkban, ne szálljunk szembe vele, mert olyan aljas az eszköztára, amire nem lehet felkészülni. Ne alkalmazzuk csapatban, inkább egyéni feladatokat bízzunk rá. Tudatosítsuk benne, hogy milyen elvárásaink vannak vele szemben, és mik a tiltott részek. 

Méhecske

Ez a típus az, aki a legkorábban jön, és utolsóként megy. Általában megcsinál mások helyett is bármit, és nem derogál neki semmilyen feladat. Az élete szerves része a munkahelye, ezért bár akták sokasága van az asztalán, mindig megtalálható valami személyes dolog is a környezetében, hiszen több időt tölt az "asztalánál", mint otthon.

Tipp: ne hagyjuk kiégni, változatos munkát adjunk neki, és figyeljünk arra, hogy megfelelő mértékben vegyen ki szabadságot.

martir.jpgMártír-márti

Ez a típus az, akivel ma pont volt szerencsém találkozni, ezért viszonylag friss az élmény... Ő az, aki hangosan hümmög, panaszkodik, és mindent elmond! Mindent! Válogatás nélkül... De tényleg! Azt, hogy ma még nem pisilt, evett, és mije fáj, mindezt azért, hogy én (!) rosszul érezzem magam, amiért ő baromi sokat dolgozik (értem). Azon túl pedig, hogy hangos, igazi beszédkényszeres. Ha pedig nem beszélget, akkor folytatja a sóhajtozást.

Tipp: Először is fontos, hogy a mártír-mártikkal nem tudsz versenyezni, nekik mindig rosszabb lesz, mint neked, éppen ezért rájuk licitálni teljesen felesleges. Egyszerűen csak együttérzően kell viselkedni -vigyázat, ha túlzásba esünk, akkor a prédái leszünk! És ha az együttérzés nem megy, akkor hagyjuk figyelmen kívül - csak abbahagyja alapon.

 

És itt most megállunk, hogy egyszerre ne legyen túl sok(k), és hogy az ideális munkavállalóról egy teljesen külön írásban tudjunk foglalkozni. 

Ha van kedved, kövess minket a facebookon, hogy ne maradj le a következő témáról

https://www.facebook.com/Noi.akademia/

 

Szólj hozzá