2017. jún 12.

Nemsokára bizonyítvány... Segítség!

írta: Női Akadémia
Nemsokára bizonyítvány... Segítség!

Avagy #buszkeszulovagyok

bei_ratkoza_s_w55_copy.gifNapokon belül megkapja minden gyerek a bizonyítványt, amely egyfajta tükörképe az elmúlt hónapoknak. Azért egyfajta, mert igenis létezik egy másik valóság is a jegyek mögött, ami sajnos nem fér bele a megjegyzés rovatba, mert hogy nincs ilyen a bizonyítványban. Arra gondolok, amiben lehetősége lenne a szülőnek is értékelni... Azokra az estékre gondolok, amikor tanultuk a finnugor nyelvcsalád obi, ugor, manysi, hanti, osztják összefüggéseket, vagy amikor a szuper matekos gyerekem képtelen volt a geometriai ábrák rengetegében kiszámolni a területét a deltoidnak, mert a térlátása nem az igazi, vagy akár arra, amikor történelemből az 5 kérdéses felelésnél, ha csak egyre is nem tudja a választ, már egyest kap -és hát persze, hogy kapott... vagy mint négyszeres országos bajnok sportoló testnevelésből karót kapott azért, mert aznap nem vitt fehér pólót. Jó lenne, ha lenne megjegyzés, ahol a szülő is értékelhetne, bár én magam sosem tudnék "kedvszerűen" jegyet adni, így talán nem is lenne igazi... 

A bizonyítvány tükre valami olyasmi, amit a gyermekkel komolyan vetetünk, de ha igazán magunkba nézünk, akkor tudnunk kell, hogy a kitartás, és a valós tudás sokkal fontosabb, mint az, amit beleírnak nekünk szülőknek. Hiszen, ha visszagondolok arra, hogy hol vannak azok az osztálytársaim, akik végig szuper bizonyítvánnyal szolgáltak, azt kell mondjam, hogy közepesen jól sikerült az életük. Persze fontosak a jegyek, hiszen ezek összessége az, ami belépőkártyát ad a folytatáshoz, legyen ez gimnázium, vagy egyetem, éppen kinek mi jön. Ezért én magam is minden egyes rosszabbul sikerült jegynél arra bíztatom a gyermekem, hogy ki kell javítania, de közben nem felejtem el azt, hogy miből lettem az, aki ma vagyok. És akkor megragadnám az alkalmat arra, hogy üzenjek a gimnáziumi kémia tanáromnak, hogy köszi, hogy majdnem megbukatott, mert bár nem szerettem meg a kémiát, talán az életem egyik legmeghatározóbb barátságát adta, és kitartást az élethez! 

bizonyi_tva_ny_jutalom_ve_ge.jpgÉppen ezért arra bíztatok mindenkit, hogy bármilyen is lett az a bizonyítvány, legyen büszke, mondja el, miért fontos a jobb jegy, de ne támasszon irreális elvárásokat, ugyanis nem lehet mindenki kitűnő, de nem is ezért vagyunk büszkék, hanem a kitartásért! És kérek mindenkit, hogy ne érezze magát rosszul azért, mert a napokban lát majd a Facebookon egy csomó "kitünőlettagyerekem" posztot, mert tényleg nem ez a fontos, csak az, hogy a helyén legyen. Tudja mit akar, és ehhez tegyen meg mindent! Szóval hajrá bizonyítvány! Mindenki legyen büszke! 

 

Ha van kedved, kövess minket a Facebookon

https://www.facebook.com/Noi.akademia/

 

Szólj hozzá