2017. feb 24.

Az ideális munkavállaló tulajdonságai

írta: Női Akadémia
Az ideális munkavállaló tulajdonságai

Ideális munkavállaló sokféle létezik, de tökéletes csak nagyon kevés. Ez több dolog miatt van így, például a munkaadók túlzott elvárásokkal szembesítik a friss munkavállalóikat, olyan komplexitást várnak, amelyek együttese kevés emberben van meg az indulásnál. Tudást várnak, tettvágyat, erőt, alázatot és gyakorlatilag végtelenített üzemmódot ami a munkabírást illeti. DE miért teszik ezt? Mert egy munkavállaló befektetés a cégnek, aminek a megtérülését hamar szeretné érezni, hiszen akkor értékes a számára, amikor már "termelni" tud -ezt kevés munkavállaló méri fel, vagy tudja, pedig egy ilyen viszonynak win-win helyzetnek kell lennie. A Munkavállaló fizetést kap, remélhetőleg egy jó környzetet, a munkáltató pedig termelő erőt. 

Jelen helyzetben, amikor a nagyobb városokban a képzett munkaerő olyan mértékű hiánnyal küszködik, mint most, egy jó munkavállaló kincs! De nézzük, milyen tulajdonságokkal bír az ideális -itt tenném hozzá, hogy a nagy HR könyvek azt mondják, ezekkel mind rendelkeznie kell... Én inkább azt vallom, hogyha ebből a 8 dologból már 3-4-et képvisel, akkor nagyon jó munkaerő. 

no_a_varos_felett.jpg

Bátor

Nem jön állandóan tanácsért, és képes önállóan döntést hozni. Nem lépi át a hatáskörét olyan kérdésekben, amiben nincsen kompetenciája, de hisz a képességeiben, és merész, de ha elrontott valamit, abba is képes beleállni. Olyan, aki nem omlik össze, ha az akták sokasodnak az asztalán, vagy őrült sor keletkezik, amikor ő a pénztáros. 

 

 

Lojális

Nem teregeti ki a céges szennyest, de ha arról van szó, akkor a főnökét sem. Lojalitása kiterjed tágabb körben arra is, amikor éppen munkahelyet vált -azaz nem hagy a szarban, és nem megy el 3 nap alatt még akkor sem, ha élete állását kapta meg, mert tudja, hogy hosszútávon sokkal kifizetődőbb a lojalitása a pillanatnyi megfelelésénél. 

 

konyvek.jpgOkos

Folymatosan képzi magát, nyitott, miközben egészséges mértékben hagyománytisztelő. Hajlandó ötvözni a tapasztalatot és az innovációt. Nem riad meg egy komplexebb feladattól, és átlátja a céges működést. Nem követi el kétszer ugyanazt a hibát, pl elég egyszer megmutatni neki, hogyan működik az ügyviteli rendszer, vagy a pénztárgép, de elmegy egy olyan tanfolyamra is, ha lehetőséget kap rá, ami nem feltétlenül szorosan összefüggő a munkakörével. 

 

Erős

Tűz van a szemében, és minden reggel úgy érkezik be, hogy látszik rajta: volt kedve elindulni. A többieket is képes lelkesíteni, tűzbe hozni. Az erejét sosem fitoktatja, de képes adni belőle, azaz segíteni nekünk, ha elakadtunk a munkánkban. 

Lelkes

Képes összerántani a csapatot, és az utolsó pillanatban egy lökést adni ahhoz, hogy határidőre készen legyen a projekt. Elsőnek érkezik, és ha bármilyen feladat van, akkor jelentkezik érte. A csapat mozgatórugója, akinél a pohár mindig teli van.

Becsületes

Őszinte, azért is szól, ha lefénymásolt a gyereknek egy könyvet a céges gépen. Kiválóan kezeli a céges házipénztárt, de nem besúgó. Olyan ember, aki hisz a tiszta helyzetekben, és a lényével megteremti azt.

Együttműködő

Klasszikus csapatjátékos. Nem biztos, hogy ő a csapatvezető, de észrevehetően befolyásolja a jelenlétével a kollégákat. Ha ő jelen van, az biztos sikere a csapatmunkának, mert kapocs a kollégák és a vezetés felé. 

kilog-a-sorbol-1.jpgInnovatív

Képes, és akar olyan megoldásokat feltérképezni, amelyek költséghatékonyságot visznek a folyamatokba. Új látásmódjával képes meggyőzni másokat, de nem esik túlzásokba, azaz nem hiszi azt, hogy csak az "új" a jó. Az ötleteit a megfelelő pillantban mondja el a vezetőjének, azaz nem akkor, amikor éppen őrjöng a főnök, még akkor sem, ha az megoldaná a pillanatnyi helyzetet. 

 

Leírva ezeket biztos vagyok abban, hogy sokan magatokra ismertetek, hiszen mindenki vágyik arra, hogy a munkahelyen eltöltött időben ne egy halovány hasonmásként cirkáljunk. Azonban, ha meggyőződéssel hiszed, hogy Te bizony ilyen vagy, de nem sikerül megmutatnod, akkor ideje átvenni újra, mit is vársz saját magadtól, a munkádtól, és hogyan tudnád magadra kapni a fent leírtakat. Hajrá!

Ha van kedved, kövess minket a Facebookon

https://www.facebook.com/Noi.akademia/

Szólj hozzá