2017. már 01.

A felmondás írott és íratlan szabályai

írta: Női Akadémia
A felmondás írott és íratlan szabályai

felmondas.jpgElég volt, vagy csak egyszerűen jobb ajánlatot kaptál? Akkor itt a felmondás ideje... De hogyan? Milyen szabályai vannak, amikre érdemes odafigyelned, különösen ajánlom az íratlan szabályokat! 

Írásban

Felmondani mindig írásban kell. Nem kell indokolnod, de a munkáltatói jogok gyakorlójának címezve tudsz felmondani, két példányban készítsd el és személyesen add át. Bonyolult, és nehézkes a postai út, de ha nagyon megromlott a viszony, akkor lehetőséged van rá. 

Felmondási idő

A felmondási idő másnap indul, ezért jól ki kell számolni a beadási dőt. Ha a munkavállaló mond fel, akkor köteles letölteni a felmondási dőt, azaz nincs olyan, hogy felmondasz és soha többé nem mész -ugyanis az azonnali felmondás, ami egy egészen más kategória, és azt indokolni is kell. Tehát ha mi mondunk fel, akkor számítsunk arra -főleg, ha kulcspozícióban dolgozunk-, hogy le kell dolgoznunk a felmondási időt. Ha mégsem tesszük ezt meg, akkor a munkáltatónk kártérítést követlehet tőlünk -ezért jól gondoljuk át, hogy mit ér meg nekünk az új munkahely. Ráadásul az új helyen mit mondunk majd? Annyi lojalitás sem volt bennünk, hogy átadjuk a feladatokat? Vajon így bíznak majd bennünk eléggé?

Konkurencia tilalma

A versenyszférában nem szokatlan a konkurencia tilalma, azaz egy bizonyos időn belül nem mehetünk el ugyanolyan munkakörbe dolgozni egy másik céghez. Ha ilyen kitétel van a szerződésünkben, akkor érdemes megbeszélni az új munkahelyünkkel, mert ha igazán kellünk, akkor nem ritka, hogy ezt átvállalják helyettünk.

Azonnali felmondás

Erre mindig ügyvédet kérjünk fel, hogy elkerüljük a későbbi pereskedést. 

Íratlan szabályok

Az első szabály az az, hogyha új állást keresünk, akkor azt mondjuk el. Tudom, hogy kockázatos, de nincs annál rosszabb, mint amikor küldözgetjük az önéletrajzunkat, és felhívják a főnökünket azzal, hogy jellemezzen minket... Elképzelni sem tudjátok, milyen helyzetek alakulnak ki az ilyen váratlan hívásokból. 

Továbbá indokolni ugyan nem kell a munkavállalói felmondást, mégis érdemes szóban elmondani, hogy miért született meg bennünk ez a döntés. Törekedjünk az udvariasságra, tartózkodjunk a kirohanásoktól! A hazai piac ugyanis nagyon kicsi, és biztosan tudjátok, hogy egy vezető beosztásban dolgozó ember maximum 3 "kézfogással" el tud jutni bárkihez. Nincs szükség arra, hogy az új helyre előbb érkezzen rólunk információ, mint ahogy azt mi szeretnénk. 

Ne hozzuk a munkáltatónkat olyan helyzetbe, hogy február 26-án felmondunk, és már megbeszéltük az új helyen, hogy március 1-jén kezdünk... Egyrészt kártérítést követelhet tőlünk, másrészt pedig nem tudhatjuk, mikor szorulunk az ő segítségére, így aztán érdemes békében elválni. Egy okos vezető tudja, hogy egy idő után el kell engednie, de legyünk korrektek vele. 

 

Minta munkavállalói felmondáshoz

Tisztelt ......................! -a munkáltatói jogkör gyakorlására jogosult neve

Alulírott, .................(születési hely és idő:…., lakcím:…..), munkavállaló bejelentem, hogy a munkáltató és köztem ..... év ............. hó .... napján kötött munkaszerződés alapján fennálló, határozatlan időtartamú munkajogviszonyomat, a Munka Törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. tv. 65. § (1) bekezdés alapján, ...... év ................. hó ..... napján kezdődő, .............. napos felmondási idővel, ..... év ..................... hó .... napjára,

munkavállalói rendes felmondással megszüntetem.

Kérem, hogy szíveskedjen intézkedni annak érdekében, hogy az utolsó munkában töltött napon munkabéremet, az éves szabadságomból igénybe nem vett, arányos rész pénzbeli megváltását, valamint igazolásomat és a munkaviszony megszüntetése alapján kiállítandó egyéb iratokat átvehessem. Kérem, hogy szíveskedjen tájékoztatni arról, hogy a munkavégzéssel kapcsolatban birtokomba került iratokat és eszközöket mikor, mely munkavállalónak adjam át. Kérem, hogy amennyiben a munkáltató, a felmondási idő tartama alatt részben, vagy egészben nem tart igényt a munkavégzésemre, mérlegelési jogkörében eljárva, szíveskedjék mentesíteni a munkavégzési kötelezettség alól.

Kelt, ............................., 20.....év ........................hó .......nap

Köszönettel:

 

Ha van kedved, kövess minket a Facebookon

https://www.facebook.com/Noi.akademia/

Szólj hozzá