2017. már 13.

Hogyan kell nagyközönség előtt beszélni?

írta: Női Akadémia
Hogyan kell nagyközönség előtt beszélni?

9347730-speaker-at-business-convention-and-presentation-m-500x210.jpgA kommunikáció egy fáradhatatlan és kifogyhatatlan eszköztár, amit nap mint nap használsz arra, hogy tettre váltsd a gondolatot. Lehet ez egyszerűen csak annyi, hogy szomjúságodat oltva vizet kérsz a melletted állótól. És lehet, hogy egy nagyszabású tervet kell elmondanod több ezer ember előtt. Az első példára egészen biztosan van egy tanult módszered, melyet az évek alatt, mióta beszélsz ki tudtál próbálni, módosítani, személyre szabni. Általában inkább a másik jelent problémát, mert a legtöbb esetben fogalmunk sincs, hogyan kell elkezdeni. Mi a fontos, kinek kell a szemébe nézni, biztosan sokat fogok "őzni" és még számos kérdéssel kell farkasszemet nézni ilyenkor. 

Én mindig azt szoktam javasolni a kollégáimnak, hogy "le kell lépni" a dolgot. Azaz ha tudom, mit és kinek szeretnék elmondani, akkor ciki, nem ciki, le kell próbálni. Akár barátok előtt, akár a tükör előtt, és persze nem hülyeség felvenni, mert a legnagyobb kritikusa önmagunknak mindig saját magunk. Nem mondom, hogy örökké ezt kell csinálni, hiszen bizonyosan van köztetek olyan, aki rutinos beszélő, nekem mégis az a tapasztalatom, hogy minden alkalommal képesek vagyunk tanulni. Ismerek olyan embert, aki videó üzenetben egyszerre több száz embernek tökéletesen el tudja mondani azt, amit üzenetenek szán, de ha egy stúdióba kerül, akkor már egészen másképp beszél, és hagy elveszni üzenetet.

en_kamera.jpgSzóval hajrá! Elő az okostelefonokkal, és készüljenek a videók. Nagyon fontos, hogy nem kell tökéletesnek lenned! Elég, ha el tudod mondani mindazt, amiért kiálltál. Tisztán, egyszerűen. Sosem azokat tartják jó előadónak, akik bonyolult összefüggésekben beszélnek, hanem sokkal inkább azokat, akik érthetően mondják el, abban a hangulati állapotban, ami a témához való mindazt, ami az üzenet. 

By the way, ha csak annyit szeretnél, hogy pár kollégád előtt is jól tudj beszélni valamiről, ami fontos Neked, akkor is tökéletes az előre felvett videó kielemzése -én például sosem gondoltam volna magamról, hogy túl sokat fintorgok. Nem voltam az a típus, akinek megnő a pulzusa, izzad, vagy izgul -ezért persze sokan irigyeltek. Viszonylag rutinosan beszéltem bármiről, ha úgy adta a helyzet... Aztán nálam is megtört a varázs, és elkezdtem visszanézni a tv felvételeket, ahol kiderült, hogy van egy jellegzetes fintorom, amit képes vagyok minden második mondatba elpuffantani... Hát mondanom sem kell, nem túl szerencsés, még akkor sem, ha a téma engedné. Ha pedig csak reflex, akkor pláne kínos. Úgyhogy én magam is gyakorlok, és gyakorlok. Számtalan felvételem van. Sokszor rá sem készülök, csak ad hoc helyzet elé állítom magam, hogy lássam, hogy megy. 

 Tehát az alapelvek:

- nem tökéletesnek kell lenned, hanem kompetensnek!

- ne hadonássz a kezeiddel, de nem is rakd zsebre!

- legyél egyértelmű és rendszerezett!

- figyeld a közönséged, reagálj, legyél hiteles! Tarts szemkontaktust! 

- ha tudsz, beszélj pár mondatban a saját érintettségedről -itt jól jön, ha a téma engedi egy vicces történet

- legyen a beszédnek eleje, ahol "megérkeztetsz", és vége, ahol hagyod ülepedni a dolgot.

 

Ha van kedved, kövess minket a Facebookon

https://www.facebook.com/Noi.akademia/

Szólj hozzá